De ideale kite windrichting bij SurfCats

Als Windguru aangeeft dat er wind op komst is, barst in verschillende WhatsApp-groepen een levendige discussie los over de beste kitesurfplek. Moet je naar Surfcats, de Bunker, de Pier, IJmuiden of IJmuiderslag? Met meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van wind en zee aan de Noord-Hollandse kust, beschrijft dit artikel de ideale condities voor kitesurfen bij Surfcats en andere genoemde spots.

 

Laten we beginnen met het uitleggen van de stroming. Er zijn twee soorten stromingen: eb- en vloedstroom. De eb-stroom gaat van noord naar zuid, en de vloedstroom van zuid naar noord. Een handig ezelsbruggetje is om de Waddenzee te beschouwen als een badkuip. Deze loopt leeg tijdens eb, en het water stroomt weg tussen Den Helder en de Razende Bol en het water stroomt naar het zuiden. Bij vloed is het precies andersom en stroomt het bad van de Waddenzee weer vol door een vloedstroom naar het noorden.

Maar let op, dit is de stroming op zee. Voor het strand en de eerste of tweede zandbank kan de stroming soms anders zijn, afhankelijk van hoe het water door de muien stroomt. Bij Wijk aan Zee is het vaak zo dat hoe harder de wind waait, hoe sterker de stroom tegenovergesteld aan de kust is. Daarom drijven verloren kiteboards vaak naar het noorden en spoelen ver van de plek waar je ze kwijtraakte weer aan op het strand. Een tip: plak een sticker van de KNRM op je board met je telefoonnummer of schrijf het nummer met een watervaste stift op je board. 

 

Nu over naar de wind, maar straks volgt nog een opmerking over hoog- en laagwater. De ideale wind voor het hele strand van Wijk aan Zee is zuidwestenwind met een hoek tussen 210 en 250 graden. Afhankelijk van je niveau en de grootte van je kite is een windkracht tussen 16 en 32 knopen het beste. Op de website van Rijkswaterstaat kun je de windkracht en richting vinden. Hoewel de windkracht daar vaak in meters per seconde wordt weergegeven, kun je deze tabel gebruiken voor de omrekening naar knopen of Beaufort. Een handig ezelsbruggetje voor het omrekenen van m/s naar knopen is de m/s vermenigvuldigen met twee en daar 10% van aftrekken. Met deze windrichting en -sterkte krijg je ook de mooiste golven, en kun je gemakkelijk over de golven varen of springen.

Ideaal gezien vaar je met deze windrichting wanneer het eb wordt. Halverwege tussen hoog- en laagwater krijg je namelijk de mooiste golven. Bij hoogwater is er nog te veel water tussen de zeebodem en het wateroppervlak, waardoor de golven niet erg hoog en steil zijn. Bij laagwater zul je merken dat de golven juist erg steil en kort worden tussen de zandbanken en het strand. Maar halverwege het eb-getij bereiken de golven hun hoogtepunt in schoonheid. 

 

Bij een windhoek tussen 190-210 graden waait de wind uit het zuiden. Deze wind is licht aflandig en kan gevaarlijk worden als je crasht, omdat je bij een selfrescue voor de kust langs geblazen wordt en alleen met hulp van andere kiters of de KNRM aan de kant komt. Bij deze windrichting zul je merken dat vlak onder de kust op het strand weinig of hele vlagerige wind staat. Bij de Surfcats en de Bunker is de hoek van de wind ten opzichte van het strand gunstiger dan bij de Pier. Hoewel je met deze windrichting vaak prachtige golven krijgt, met spiegelglad water tussen de golven, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en niet te ver de zee op te gaan.

extreme, kite, wind-5497194.jpg

Als de wind onder de 190 graden komt, wordt de wind zuidoost. In dat geval is het beter om niet te gaan kiten of naar een andere spot te gaan. Voor catamaranzeilen is de windrichting nog wel prima.

 

Bij een windrichting tussen 250 en 290 graden spreken we van westenwind, wat aanlandige wind betekent. Kitesurfen is mogelijk, maar het is niet ideaal. Je vaart bijna parallel aan het strand, en de golven breken snel aan je linker- of rechterkant, soms zelfs op je enkels of op het board, waardoor je stil kunt komen te staan of kunt crashen. Wat wel leuk is bij westenwind en vloed, is dat er een dun laagje water op het strand komt te staan. Hierdoor kun je lekker heen en weer scheuren, zelfs in één keer naar Castricum als je dat wilt, en weer terug.

 

Tenslotte hebben we nog noordwesten, noorden wind, oftewel wind tussen 260-330 graden en 330-20 graden. Bij noordwestenwind is kitesurfen mogelijk, maar het moet dan wel vloed worden. Anders gaan de wind en eb-stroming dezelfde kant op, en zul je snel bij de Pier uitkomen, omdat hoogte varen lastig is, vooral bij weinig wind.